Vijesti
Početna
B'nai B'rith loža "Gavro Schwartz" Zagreb
27. 2. 2019. Povodom dana Sjećanja na žrtve Holokausta otvorena je izložba o Holokaustu u četiri hrvatska grada: Zagrebu, Rijeci, Osijeku i Varaždinu. Izložbe je priredila zagrebačka udruga za promicanje judaizma "Hatikva". Panele izložbe pripremio je Yad Vashem muzej  iz Jeruzalema. Predsjednik BB Hrvatske D. Fischer prisustvovao je otvorenju izložbe u Osijeku i održao prigodni govor.
 
21. 1. 2019. Održan sastanak lođe u prostorijama Hrvatsko izraelskog društva, Zagreb, Radićeva 13. S novom upravom ovog društva dogovorena dalja suadnja kao i korištenje njihovog prostora za naše aktivnosti.
Dogovoren posjet lady Aurelije Young iz Londona koja će prikazati knjigu o svom ocu kiparu Oscaru Nemonu rođenom u Osijeku. Prikaz knjige održati će se 13. 5. 2019. Tražimo prikladan prostor.


11. 6. 2018. U spomen na nedavno preminulog slikara i kipara Zlatka Boureka, naša BB loža organizirala je razgovor o njemu. Prvotno smo zamislili da o njemu govori njegov školski drug akademik Viktor Žmegač. Nažalos, gospodin Žmegač otkazao je svoj dolazak iz zdravstvenih razloga. Prikaz Bourekovog života i rada dao je predsjednik naše lože D. Fischer. U prikazu publika je vidjela i dva animirana filma Zlatka Boureka. Prezentaciju možete pogledati na našoj web stranici
www.bnaibrith.hr/bourek.pdf

14. 5. 2018. Održana redovna godišnja skupština. Zapisnik sa Skupštine objavljen je na ovoj našoj web stranici www.bnaibrith.hr/zapisnikskupstina2018.pdf

11. 5. 2018. U Zagrebu je u 89. godini života umro Zlatko Bourek, akademik, poznati hrvatski slikar, kipar, scenograf i režiser. Po baki je židovskog porijekla iz sefardske obitelji Abelcani. Rođen je u Požegi 4. 9. 1929., osnovnu i srednju završio je u Osijeku a akademiju likovnih umjetnosti u Zagrebu. U njegovim djelima dominiraju groteskne karikaurne figure. Bio je sudionik više židovskih kulturnih manifestacija.

11.5.2018.
Izložba "Izrael od Abrahama do moderne države " otvorena je na naš prijedlog i uz zalaganje Mire Bakić, članice židovske općine Osijek  i u suradnji s gradskom upravom u gradu Donjem Miholjcu.

10. 4. 2018. Izložba "Izrael od Abrahama do moderne države " otvorena je u Osijeku. Zahvalni smo Evanđeoskoj crkvi u Osijeku, rektoru Evanđeoskog fakulteta u Osijeku prof. dr. sc. Petru Kuzmiču i pastoru te crkve dr. sc. Damiru Špoljariću što su nam omogućili da se ova izložba prikaže baš u prostorijama nekadašnje sinagoge u Donjem gradu u Osijeku. Uz veliki odziv građana Osijeka, posebno članova Židovske općine Osijek koja je sudjelovala u organizaciji ove priredbe, otvorenju je prisustvovao i gradonačelnik Osijeka Ivica Vrkić.

2. 11. 2017. Povodom 100 godina od Balfourove deklaracije BB "Gavro Schwartz" organizira izložbu i predavanje. Balfourovom deklaracijom naziva se stav britanske vlade u kojem se izražava naklonost te vlade da omogući stvaranje "židovskog nacionalnog doma" u tadašnjoj Palestini. Taj stav, iznesen u jednoj rečenici od 67 riječi prenio je Arthur Balfour  tadašnji ministar vanjskih poslova barunu Rotschildu, predstavniku Židova u Engleskoj. Pismo je napisano 2. studenog 1917. a objavljeno u londonskom Timesu 5. studenog. Povodom 100 godina ove deklaracije ali i 70 godina od rezolucije Ujedinjenih naroda o osnivanju Izraela te 50 godina od ujedinjenja Jeruzalema i 20 godina od uspostave diplomatskih odnosa Izraela i Hrvatske BB "Gavro Schwartz" otvoriti će izložbu od 20 panale na kokoj je prikazana povijest Izraela. Istovremeno će dr. Boris Havel, dobar poznavalac Izraela, održati predavanje "Sto godina od Balfourove deklaracije". Otvorenje izložbe i predavanje održat će se 6. studenog 2017. u 18 sati u prostorijama  Hrvatsko izraelskog društva.

8. 5. 2017. Održana Izborna godišnja skupština. Zapisnik pogledajte ovdje

24. 10. 2016.  U suradnji s mađarskim Balassi institutom iz Zagreba i u njihovim prostorijama BB Hrvatska organizirao je predavanje i prikaz knjige o kiparu Oscaru Nemonu. Rođen u Hrvatskoj u židovskoj obitelji ovaj uspješni kipar portretist živio je pretežno u Engleskoj. O njemu je govorila njegova kći Lady Aurelia Young a knjigu je predstavio kustos Muzeja likovnih umjetnosti iz Osijeka Daniel Zec. Glazbenu točku izvela je na klarinetu Emma Štern. 

17. 10. 2016. Održan  prvi sastanak članova udruge nakon ljetne stanke. Razmatrana je aktivnost tokom ljeta i učestvovanje u Danu židovske kulture. Naglašeno je da bi udruga trebala imati više članova, pogotovo mladih. Izašao je treći broj "Glasnika" našeg časopisa koji se objavljuje na našoj WEB stranici. 24. 10. bit će prikaz knjige i predavanje o kiparu Oskaru Nemonu.

30. 9. 2016. Predsjednik i tajnica BB lože "Gavro Schwartz" posjetili su izraelsko veleposlanstvo da bi odali počast nedavno preminulom Šimonu Perezu. Upisali su se u knjigu žalosti otvorenu pri veleposlanstvu.

04. 9. 2016. Na dan 4. rujna 2016 obilježili smo, istovremeno s mnogim židovskim institucijama u Europi, Europski dan židovske kulture. Naša prikaz održan je u prostorijama Mađarskog instituta u Zagrebu. Naši prijatelji iz tog instituta omogućili su nam korištenje svog prostora i opreme na čemu smo im posebno zahvalni.

Manifestacija je započela uvodnim govorom predsjednika Darka Fischera o značaju Europskog dana židovskog nasljeđa i o ovogodišnjoj temi "Židovski jezici". Najpoznatiji židovski jezici su hebrejski, aramejski, ladino i jidiš. Prva dva bila su "sveti jezici" dok druga dva su govorni jezici dijaspore Sefarada i Aškenaza. D. Fischer je također dao kratki prikaz jidiš jezika s nekoliko primjera. Gospođa Sonja Makek održala je predavanje o hebrejskom jeziku, jeziku koji je postao govorni jezik u Izraelu, nakon što ga je Eliezer Ben Jehuda dopunio i preoblikovao da može služiti i kao govorni jezik. D. Fischer dao je još i kratak prikaz ladino i aramejskog jezika. U pauzama između predavanja reproducirali smo sefardsku glazbu.

Oko 30 posjetitelja izrazili su svoje zadovaljstvo vođenim prezentacijama i predavanjima.

22. 8. 2016. Dana 4. rujna 2016 širom Europe održava se Dan židovske kulture. Ova aktivnost započeta je još 1996. u ogranku B'nai B'rith u Bas-Rhin departmanu u Francuskoj kao dan otvorenih vrata, da bi 2000. godine prerasla u opće europsku manifestaciju "Dan židovske kulture". Svake godine na određeni dan - obično početkom rujna - židovske ustanove prikazuju svojim sugrađanima dijelove židovske kulturne baštine na određenu zajedničku temu. U Hrvatskoj se ovaj dan obilježava od 2002. godine. U njemu sudjeluje nekoliko Židovskih općina, a od ove godine i B'nai B'rith "Gavro Schwartz " Hrvatska. Ovogodišnja tema manifestacije je "Židovski jezici".

B'nai B'rith Hrvatska obilježiti će ovaj događaj u prostorijama Mađarskog instituta, Cesarčeva 10, Zagreb, u 10 sati 4. rujna. (Zahvaljujemo se prijateljima iz Mađarskog instituta koji su nam omogućili korištenje njihovog prostora za ovu svrhu). Na prezentaciji bit će u obliku kratkih predavanja i video zapisa predstavljeni židovski jezici hebrejski jidiš, ladino i aramejski.

20. 6. 2016. Održan sastanak članova lože. Prisustvovalo samo sedam članova. Raspravljalo se o novo izašlom broju "Glasnika" i pripremama za idu broj koji izlazi u rujnu. Branka Cimermanović preuzima tehničko uređivanje. Dan židovskog nasljeđa obilježiti će se 4.  rujna u prostoriji Mađarskog centra od 10 do 13 sati. Za rujan ili listopad predviđa se predavanje o Oskaru Nemonu i dolazak lady Aurelije Young, Nemonove kćeri.

16. 5. 2016. Održan sastanak članova lože. Prisustvovalo desetak članova. Raspravljalo se o proteklim aktivnostima i planovi za naredno razdoblje- Predsjednik D. Fischer još uvijek otsutan radi povrede.

18. 4. 2016. Održan sastanak članova lože. Prisustvovalo desetak članova. Predsjednik D. Fischer bio je otsutan radi povrede. Sastanak vodio dopredsjednik M. Bernfest. Raspravljalo se o narednim aktivnostima. Jom ha šoa bit će obilježen 4. 5. navečer paljenjem svijeća, molitvom El Malei Rahamin i izložbom. U okviru Dana židovskog nasljeđa 4. rujna BB će pripremiti predavanja i upoznavanje s jidiš jezikom. Gabi Abramec, dobar poznavatelj jidiša, bitno će pridonijeti tom događaju.

12. 4. 2016. B'nai B'rith je u suradnji s Kulturnim društvom "Miroslav Šalom Freiberger" organizirao "Veče židovskog humora". Uz rabina Lučiana Moše Prelevića i Darka Fischera predsjednika BB Hrvatska, kao gost sudjelovao je Brane Popović iz Beograda. Istovremeno je prikazana izložba o sportskim društvima Makabi na području Kraljevine Jugoslavije u razdoblju 1918.-1941. Autorica izložbe je Čedomila Marinković iz Beograda.

8. 4. 2016. Poznati zagrebački publicist Slavko Goldstein, inače naš član, predstavio je svoju najnoviju knjigu "Jasenovac". Knjiga je odgovor na neke nedavno objavljene publikacije u kojima se umanjuje zločin ustaša počinjen od 1941. do 1945. u zločinačkom logoru smrti Jasenovcu. 

31. 3. 2016. Članovi su posjetili za BB Hrvatska otkupljenu predstavu "Bife Titanik". Predstava se održava u malom kazalištu (samo 20 mjesta) Eurokaz. Predstava je zasnovana na noveli nobelovca (1961) Ive Andrića u kojoj se jedan ustaša odlučuje da ubije svoju prvu žrtvu, sarajevskog sefardskog Židova. Još dvije teme (Abraham žrtvuje Isaka i Casanova) obrađene su u predstavi. Priredba je poslužila za druženje i bolje međusobno upoznavanje članova BB lože.
 
21. 3. 2016. Održan sastanak članova lože. U osvrtu na našu prvu akciju, konvert Davida Gazarova, istaknuto  je da je to bila i uspješna i zapažena priredba. Izašao je prvi broj "Glasnika" objavljen na našojWEB stranici i poslan Mailom na oko 120 adresa. U toku ovog mjeseca članovi će posjetiti kazališnu predstavu "Bife Titanik". Dan državnosti Izraela - Jom hacmaut - obilježit ćemo u suradnji s izraelskim veleposlanstvom i to koncerom troje izraelskih violinista opet u dvorani Blagoje Bersa.

20. 2. 2016. Koncert jazz i Cross over pijanista Davida Gazarova iz Njemačke, u organizaciji BB Hrvatska, održan je u dvorani "Blagoje Bersa" nove Muzičke akademije. Dvorna je bila prepuna i publika je srdačno nagradila izvođača. Ulaz je bio slobodan. Ovaj uspješni događaj bio je dobra promocija B'nai B'rit Hrvatska.

15. 2. 2016. Održana Godušnja skupština. Članarina za 2016. bit će 200 kn plativo u dvije rate. Sve formalnosti oko naše do-registracije su obavljene. Odustaje se od zajedničke izložbe T. Franović i M. Kraus. U mjesecu ožujku treba objaviti glasnik. Urednik će biti D. Fischer. Za isti mjesec pokušat će se organizirati zajednički nastup (predavanje) G. Abramac i T. Jakovina o Židovima dijaspore.
 
18. 1. 2016. Održan sastanak članova lože. Udruga dobila donaciju za svoj kulturni program. Priprema se objavljivanje BB glasnika na našoj WEB stranici. Glavna urednica je Gabi Abramac, tehnički urednik M. Bernfest. Lektoriranje teksta i prijevode na engleski obavit će N. Perović. Previđena mogućnost organiziranja zajedničke izložbe slika Melite Kraus i Tonija Franovića.

14. 12. 2015. Održan sastanak članova lože (u Novinarskom domu). Primljene dvije nove članice (Branka Cimermanović i Sandra Pavić). U izgledu je dobivanje donacije zahvaljujući naporima Vladimira Šalamona. Izložba Jakova Bararona odgođena za mjesec ožujak. U veljači bit će organiziran koncert pijanista Davida Gazurova u novim prostorijama Glazbene akademije.

27. 11. 2015. Nakon kratke i teške bolesti napustila nas je Erika van Gelder, predsjednica BB Evrope, majka dvije kćeri i baka dvoje unučadi. Rođena 1947. u logoru za raseljena lica, odrasla u Rumunjskoj, kratko boravila u Izraelu i Kanadi. U B'nai B'rithu aktivna od 1996. Saučešće njenoj obitelji izrazila je cijela BB zajednica Evrope.

16. 11. 2015. Održan sastanak članova lože (u Novinarskom domu). Članovi obaviješteni o teškoj bolesti Erike van Gelder i njenoj ostavci te da je zamjenjuje Daniel Citone. Članovi obaviješteni o mogućnosti organizacije izložbe "Stradanja Židova u Zemunu" koja bi se otvorila 5. 5. 2016. prigodom Jom ha Šoa. Članovi se suglasili s prijemom novih članova, koji su bili prisutni na ovom sastanku.

19. 10. 2015. Održan sastanak članova lože. Sastanak prvi puta održan van zgrade Židovske općine Zagreb (u Muzeju Mimara). Sastanku prisustvovali neki novi članovi. Podijeljene uplatnice za plaćanje članarine. Razgovaralo se o organizaciji turustičko kulturnog okupljanja. Kao moguće povoljno mjesto predložena je Pula. Zamišljeno je da okupljanje traje tri dana (petak do nedjelja).

16. 9. 2015. Održan sastanak članova lože. Predloženo nekoliko poslova na kojima bi članovi lože mogli raditi. Članovi izrazili želju da u regionalnoj organizaciji BBE, naša loža bude u sastavu centralno evropske a ne balkanske grupe. Istaknuta potreba za nalaženjem mjesta za sastanke van Židovske općine Zagreb. Članarina za 2015. godinu iznosit će 200 Kn.

11. 6. 2015. Održana izborna skupština lože. Usvojem novi statut. Izabrano novo vodstvo: predsjednik Darko Fischer, dopredsjednik Miljenko Bernfest, tajnica Mira Altarac. Loža će nastojati povećati broj članova. Zadužuje se tajnica da preda dokumente radi obnove registracije udruge.


Proudly built with SiteSpinner free website maker
Proudly built with SiteSpinner free website maker