Sunday, May 31, 2020 at 8:18 AM

Šabat in Subotica

Šabat in Subotica

Poticaj za ovaj susret dala je B'nai B'rith loža "Gavro Schwartz" iz Zagreba koja je zajedno s Jevrejskom opštinom Subotica bila organizator ovog događaja. Posjetom Subotici učesnici su imali priliku razgledati novo obnovljenu sinagogu, remek djelo panonske secesije iz 1903. godine. Ova zgrada bila je dugo u ruševnom stanju, da bi pred dvije godine bila obnovljena naporima srpske i mađarske vlade te Jevrejske opštine Subotica.
Organizatori su se pobrinuli da ovaj događaj poprate razne kulturne manifestacije sa židovsko tematikom. To su bili vjerski obredi (doček šabata), koncerti, predavanja i međusobni razgovori starih poznanika. Na radost organizatora, okupilo se oko 70 gostiju koji su ponijeli vrlo ugodne utiske. Zbog toga je odlučeno, da će ovakvi susreti postati tradicionalni. Vjerojatno će se iduće godine susret održati opet u Subotici, no u planu su susreti i u drugim gradovima okolnih zemalja koji mogu ponuditi značajna djela židovske baštine. To su Sarajevo u kojem se čuva poznata Hagada, Dubrovnik sa svojom vrlo starom sinagentrom i Skopje s novim židovskim kulturnim centrom i židovskim muzejom.
Zahvaljujemo se Jevrejskoj opštini Subotica na srdačnom gostoprimstvu i odličnoj organizaciji. Pozivamo sve naše prijatelje i suradnike da svojim učešćem iduće godine doprinesu još boljem uspjehu i afirmaciji ovog susreta.

Share this article:
We use cookies to personalize content and to analyze our traffic. Please decide if you are willing to accept cookies from our website.